Een goede nachtrust door minder telefoongebruik

Ons stressniveau loopt hoog op. Deels omdat we na de pandemie nooit echt offline zijn gegaan. We hebben bijna nooit alle apps uitgezet die ons voortdurend verbonden houden met de wereld. En dat slaat over op onze slaapkwaliteit. Uit ons laatste onderzoek, onder 500 Nederlanders, blijkt dat meer dan de helft gelooft dat telefoongebruik voor het slapengaan geen effect heeft op de kwaliteit van hun slaap. Maar het gebruik van telefoons voor het slapengaan kan daadwerkelijk de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Op Wereld Slaapdag - een initiatief van World Sleep Society - wordt op vrijdag 17 maart wereldwijd extra aandacht besteed aan het belang van een goede nachtrust voor onze gezondheid. Samen met MIND dagen wij daarom iedereen uit mee te doen aan de 'Switch off to Switch on' challenge. Daarnaast zal Emma 1 euro per gemaakte bestelling doneren aan MIND tussen 13 en 19 maart.

Copy_of_COS-PR_WSD_Images.png

Waarom je telefoon de schuldige is

Toegegeven, je telefoon is niet de enige oorzaak van stress, het is wél een goede plek om te beginnen. Door grenzen te stellen aan je schermtijd, beperk je de hoeveelheid informatie die jouw hersenen op een dag moeten verwerken. Bovendien zorgt het blauwe licht van je telefoonscherm ervoor dat jouw hersenen denken dat het midden op de dag is. Hierdoor onderdrukken jouw hersenen de productie van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.
Copy_of_COS-PR_WSD_Images_(3).png

Hoe stress je slaap beïnvloedt, en vice versa

Stress door een overvloed aan activiteiten of informatie merk je op het moment dat je je ogen sluit en probeert te gaan slapen. Dit is waar de cyclus begint. Stress heeft namelijk een negatief effect op je slaapkwaliteit en dit zorgt ervoor dat het stressresponssysteem van je lichaam stresshormonen zoals cortisol vrijmaakt. Cortisol heeft vervolgens weer een negatief effect op de slaapkwaliteit, wat deze cyclus rond maakt.
Copy_of_COS-PR_WSD_Images_(2).png

Goed nieuws: kleine aanpassingen in je routine kunnen een grote invloed hebben op je slaapkwaliteit

Het komt allemaal neer op het stellen van grenzen. Beperk je schermtijd voordat je naar bed gaat, zodat je genoeg tijd hebt om jouw “switch off” knop te activeren. Neem twee momenten per dag om telefoonvrij en alleen te zijn. Zo heb je tijd om gedachten te verwerken die je wakker houden. Besteed deze tijd bijvoorbeeld aan mediteren, schrijven, wandelen, een warm bad nemen, schilderen of sporten.
Copy_of_COS-PR_WSD_Images_(1).png

Ga jij de "Switch off to switch on" challenge aan?

Als jij je inschrijft voor deze 10-daagse challenge, maak je kans op één van de 10 ontspanningspakketten die wij voor jou hebben samengesteld. Dit helpt je om de challenge nog langer vol te houden en het beste in jezelf te ontwaken! De challenge in 3 stappen:

1. Leg je telefoon buiten je slaapkamer

Wanneer het bedtijd is, is het tijd om alle afleidingen buiten je slaapkamer te houden. Voor het creëren van een fijne slaapomgeving raden we aan het blauwe licht van je scherm en het urenlang scrollen door je telefoon the vermijden. Haal vooral die old school wekker weer tevoorschijn! 

2. Kies 2 switch-off momenten per dag

Luister onderweg naar werk naar een leuke podcast, mediteer in de douche, bereid een waanzinnig ontbijt en neem ’s avonds 30 minuten de tijd om te lezen of te schilderen. Switch-off en doe iets waar je van houdt!

3. Na half 9 in de “slaap modus”

Zet na half 9 ’s avonds alle notificaties op je telefoon uit en kies voor de “slaap modus” wanneer je je telefoon weglegt. 

Copy_of_COS-PR_WSD_Images_(4).png

MIND over Slaapproblemen

Bijna iedereen slaapt wel eens slecht. Bijvoorbeeld bij het vooruitzicht van een spannende of drukke dag. Eén of twee nachten slecht slapen is niet zorgwekkend. Dat is anders als je elke nacht de klok drie uur hoort slaan en je elke ochtend doodmoe uit bed stapt. Een vijfde van de volwassen Nederlanders heeft wel eens slaapproblemen. Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van slapeloosheid dan mannen. Gemiddeld slapen we een derde van ons leven. Slaap is noodzakelijk om je lichaam én geest te laten herstellen en tot rust te laten komen, zodat je weer energiek aan een nieuwe dag kunt beginnen. Een goede nachtrust draagt bij aan je mentale gezondheid. Daarom slaat MIND de handen ineen met Emma Sleep tijdens Wereld Slaapdag.

FAQ