Matras Reinigen

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 

Loading

Aangepast op:  

Loading

De meeste mensen brengen een derde van hun leven door in bed. Dan is het wel zo prettig als het matras schoon en fris is en blijft. Maar hoe en waarmee reinig je een matras? Hier vind je een paar tips.

Hoe krijg ik vlekken uit mijn matras?

Het alledaagse onderhoud kan je voor een groot deel gewoon zelf doen. Ook als je geen kinderen hebt die af en toe nog bedplassen en je geen last hebt van nachtelijk zweten , is het toch belangrijk het matras regelmatig schoon te maken. Geef bacteriën en schimmels geen enkele kans!

Goed nieuws: de hoes is wasbaar. Open gewoon de rits, verwijder de bovenste en onderste delen van elkaar en stop de bovenhoes in de wasmachine op 40 °C. Ook het onderste gedeelte kan gewassen worden op 40 °C. Vanwege de speciale vezels die we gebruiken in de hoezen, komen ze slechts licht vochtig uit de wasmachine en drogen ze snel. Je kunt kleine vlekken ook met de hand wassen, namelijk met warm water en een beetje mild reinigingsmiddel.

Heb je last van hardnekkige vlekken of wil je gaan slapen op een gebruikt matras? Dan is het verstandig om het matras professioneel te laten reinigen door een stomerij of een in matrassen gespecialiseerd bedrijf. Zij zorgen voor een dieptereiniging van het matras. Dat brengt kosten met zich mee, maar een dieptereiniging kan vlekken, schimmels, bacteriën, bedwantsen en beestjes grotendeels verwijderen.

Urinevlekken

Om urinevlekken te verwijderen, haal je de matrashoes eraf. Voeg wat soda en azijn toe en wrijf het vervolgens in de hoes. Stop dit in de wasmachine en volg de aanwijzingen op het wasetiket. Urinevlekken kunnen het beste met azijn verwijderd worden, bloed met gewoon water. Grotere vlekken kan je ook met een stoomreiniger behandelen. Pas op met overmatig gebruik van water, want teveel vocht kan de kans op schimmelvorming vergroten.

Bloedvlekken

Bloedvlekken kunnen erg hardnekkig zijn. Kom je erachter dat je net een bloedvlek in je matras hebt gekregen? Maak dit dan zo snel mogelijk schoon! Dit kan je doen door het eerst te proberen met wat water. Dep het voorzichtig op de vlek. Let hier ook weer op dat je het matras niet te nat maakt. Een goede tip is om de doek af te wisselen met een droge doek. Werkt dit niet meer? Probeer dan eerst de veilige oplossing: een koude zoutoplossing of baking soda. Verspreid het zout over de plek en laat het een tijdje inwerken en verwijder het dan weer van het matras. Werkt dit ook niet? Dan kan shampoo nog een goede oplossing zijn! Breng wat shampoo aan en poets de vlek weg. Een harde borstel kan hier goed helpen bij het schoonmaken. Dit is wel wat gevaarlijker in verband met de vochtigheid. Je kan na het poetsen een droge doek gebruiken om wat vocht weg te halen. Laat het matras goed luchten en opdrogen.

Hoe houd ik mijn matras schoon en hygiënisch?

Om je matras schimmel- en bacterievrij te houden is het ten eerst belangrijk om je beddengoed regelmatig te wassen. Wekelijks wassen wordt hier zeker aangeraden. Het beddengoed houdt veel bacteriën, vocht en schimmels tegen. Als je dit goed schoon houdt, heeft je matras hier dus al veel baat bij! Kies bij de aankoop van een matras het liefst voor een matras met een afritsbare hoes, zodat je de tijk regelmatig in de wasmachine kan wassen. Verwijder daarnaast zo nu en dan stof met een stofzuiger. Bij regelmatig reinigen blijft het matras fris en gaat het bovendien langer mee. Laat het matras regelmatig luchten in de buitenlucht om nare geurtjes te voorkomen en je matras een goede opfrissing te geven.

De Emma Boxspring

Kies dan voor een matrasbeschermer . Een matrasbeschermer is speciaal ontworpen om het matras schoon, droog, en hygiënisch te houden. Zo zijn de meeste matrasbeschermers waterdicht, antibacterieel en priobotisch. Dit voorkomt vlekken, schimmel, én houdt huisstofmijt uit je matras. Daarnaast gaat je matras een stuk langer mee.