Traagschuim

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 

Loading

Aangepast op:  

Loading

Wat is traagschuim?

Traagschuim is een comfortabel schuim met goede drukverlagende eigenschappen. Het materiaal is oorspronkelijk door de NASA ontwikkeld om tijdens de lancering de hoge versnellingskrachten op te kunnen vangen.

Voor traagschuim worden veel verschillende (merk)namen gebruikt, zoals Tempur, memory foam, nasa schuim of visco-elastisch schuim. Het schuim wordt niet alleen gebruikt in matrassen, maar ook in kussens, toppers en zelfs in inlegzolen.

Traagschuim vormt zich tijdens het slapen naar het lichaam. Het schuim reageert vrij langzaam. Dat betekent dat als je je hand erin drukt en weer weghaalt, de afdruk nog even blijft staan: het zogenaamde geheugeneffect of memory-effect. Traagschuim reageert op warmte. Het materiaal wordt soepeler op plaatsen waar het warm wordt, wat bijdraagt aan het slaapcomfort. Op de plaatsen waar het lichaam dus in het matras drukt, geeft traagschuim extra goed mee.

Voordelen van een traagschuimmatras

Omdat traagschuim zich naar het lichaam vormt, is het geschikt voor alle slaaphoudingen , dus voor zijslapers, buikslapers en rugslapers. Het is wel belangrijk dat het matras niet alleen comfort, maar ook voldoende ondersteuning biedt. De dikte van het traagschuim in het matras is idealiter maximaal 8 centimeter. Daarom wordt aan de meeste traagschuimmatrassen andere soorten materialen toegevoegd, bijvoorbeeld koudschuim .

Mensen met rugklachten hebben vaak baat bij een matras dat (deels) bestaat uit traagschuim, omdat het matras zich naar het lichaam vormt en dus alleen inzakt op de plaatsen waar het lichaam in het matras drukt.

Nadelen van een traagschuimmatras

Een traagschuim matras is minder geschikt voor mensen die het 's nachts snel warm hebben. Omdat het traagschuim indeukt, ventileert het matras vaak minder goed. Een goede ventilatie is belangrijk om de lichaamstemperatuur in balans te houden. Het malvormende effect van traagschuim kan ook het keren op het matras moeilijker maken. Je ligt immers in een 'mal' die bij het wisselen van slaaphouding niet direct verdwijnt.

Levensduur traagschuimmatras

De levensduur van een traagschuim matras varieert naar gelang de kwaliteit. De kwaliteit van het matras is te herkennen aan de dichtheid van het matras, uitgedrukt in de SG waarde .

De middelste laag van het Emma O2 matras bestaat uit traagschuim. Deze laag ligt bovenop de kern van koudschuim en onder de toplaag van Airgocell schuim zodat het matras zich goed aan het lichaam aan kan passen.