Slaaphouding

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 

Loading

Aangepast op:  

Loading
De meeste mensen vallen het liefst in hun favoriete slaaphouding in slaap. Maar is dat wel de juiste slaaphouding?

Welke slaaphoudingen zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten slaapposities: op de buik, op de zij en op de rug. Hoe je ook slaapt, het is in ieder geval belangrijk dat de wervelkolom in zijn natuurlijke vorm ondersteund wordt. Dat betekent dat er vanaf de zijkant gezien een lichte kromming is, en van de achterkant gezien een rechte lijn. Een goed kussen en een goed matras zijn daarom onmisbaar!

Buikslapen

Er zijn niet zoveel mensen die het liefst op hun buik slapen, en dat is maar goed ook. Deze slaaphouding kan je namelijk behoorlijk wat rugpijn en nekklachten bezorgen. Omdat het hoofd opzij ligt om te ademen, liggen de nek en de rug tijdens het slapen in een onnatuurlijke houding. Heb je last van deze klachten? Dan is het misschien een goed idee van slaaphouding te veranderen. Slaap jij wel comfortabel in deze positie? Zorg dan voor een plat hoofdkussen, zodat de nek en de rug zoveel mogelijk ontlast worden.

Zijslapen

De zijslapers onder ons zijn in de meerderheid. Het beste is om ontspannen op de zij te liggen met de benen licht opgetrokken en de armen naar voren gericht. Sommige mensen slapen graag opgerold in een foetus houding, maar deze slaaphouding kan leiden tot een ongezonde spanning op het lichaam en benauwdheid. Ook een zijslaper moet opletten bij het kopen van het matras. Het is belangrijk dat het matras zich goed naar het lichaam vormt, want de heupen en de schouders moeten licht in het matras kunnen inzinken. Het kussen kan in deze slaaphouding wat hoger zijn, zodat ook het hoofd goed wordt ondersteund.

Rugslapen

Het slapen op de rug is een gezonde houding, mits je een goed hoofdkussen hebt. Een kussen moet het lichaam voldoende ondersteunen, zodat het hoofd een beetje omhoog ligt en ook de nekwervels in hun natuurlijke kromming blijven liggen. De enige die niet profiteert van deze slaaphouding is je partner: de rugslaper kan behoorlijk snurken!