Wat is de beste slaaphouding?

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 

Loading

Aangepast op:  

Loading
emma-matras-article-korting-consumentenbond6.jpg

Een goede slaaphouding is erg belangrijk voor een gezonde nachtrust. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je uitgerust wakker wordt, maar kan zelfs rugpijn, nekklachten en hoofdpijn voorkomen. Hoe slaap jij eigenlijk? Is dat wel de juiste slaappositie voor jouw rug en nek? En wat zijn de voordelen van een juiste slaaphouding? Wij vertellen het je!

 

Nu mensen steeds vaker van huis werken, wordt er veel aandacht besteed aan de juiste werkhouding. Maar sta je er weleens bij stil dat je ongeveer net zo lang achter je bureau zit als dat je in je bed ligt? Tijd om eens stil te staan bij je slaaphouding, dus! Een goede slaaphouding speelt namelijk een belangrijke rol bij het uitgerust wakker worden. Maar wat is nu de beste slaaphouding? Strikt genomen is die er eigenlijk niet, omdat je gedurende de nacht van houding verandert. Maar bij een juiste lighouding ligt in ieder geval de wervelkolom van het lichaam in een natuurlijke houding of S-curve. Op deze wijze kunnen de tussenwervelschijven volledig herstellen tijdens de nacht.

 

Welke van de drie slaapposities is jouw favoriet?

 

De meeste mensen vallen in hun favoriete slaaphouding in slaap. Er zijn drie soorten slaapposities: op de buik, op de zij en op de rug. Hoe je ook slaapt: het is dus belangrijk dat je wervelkolom in zijn natuurlijke vorm ondersteund wordt. Een goed kussen, een goed matras en een goede bedbodem zijn hierbij onmisbaar. Laten we eens kijken wat jouw favoriete slaaphouding is en hoe je deze kunt optimaliseren.

 

Buikslapen: liever niet

 

Er zijn niet zoveel mensen die het liefst op hun buik slapen, en dat is maar goed ook. Deze slaaphouding kan je namelijk behoorlijk wat rugpijn en nekklachten bezorgen. Omdat het hoofd opzij ligt om te ademen, liggen de nek en de rug tijdens het slapen in een onnatuurlijke houding. Mensen die op hun buik liggen, leggen vaak hun armen onder het kussen. Dit kan ervoor zorgen dat je armen gevoelloos worden, waardoor zenuwpijn kan ontstaan. Ook knarsen buikslapers gemiddeld meer.

 

Heb je last van deze klachten? Dan is het misschien een goed idee van slaaphouding te veranderen. Slaap jij wel comfortabel in deze positie? Zorg dan voor een hard matras. Ook een plat hoofdkussen, zodat de nek en de rug zoveel mogelijk ontlast worden, is een goed idee.

 

Zijslaper? Slaap op je linkerzij!

 

De zijslapers onder ons zijn in de meerderheid. Het beste is om ontspannen op de zij te liggen met de benen licht opgetrokken en de armen naar voren gericht. Sommige mensen slapen graag opgerold in een foetushouding, maar deze slaaphouding kan leiden tot een ongezonde spanning op het lichaam en benauwdheid. Je zou het misschien niet verwachten, maar er zit ook nog een verschil tussen slapen op je linker- of rechterzij. Onderzoek toont aan dat het gezonder is om op je linkerzij te slapen. Dit heeft te maken met de locatie van je organen. Als je op je rechterzij slaapt, moeten organen zoals de milt en de maag extra hard werken, namelijk tegen de zwaartekracht in.

 

Ook een zijslaper moet opletten bij het kopen van het matras. Het is belangrijk dat het matras zich goed naar het lichaam vormt, want de heupen en de schouders moeten licht in het matras kunnen inzinken. Het kussen kan in deze slaaphouding wat hoger zijn, zodat ook het hoofd goed wordt ondersteund. Wist je dat je zelf de hoogte kunt bepalen van het Emma Kussen? Handig!

 

Rugslapen: top, maar snurkgevoelig

 

Volgens wetenschappers is slapen op de rug een tophouding. Dit komt omdat je lichaamsgewicht in deze positie mooi verdeeld is over het volledige matras. De maximale druk op spieren en omliggende weefsels is kleiner dan bij het zijslapen. Er zijn dan ook vrijwel geen nadelen van het slapen op je rug te noemen, behalve dat een rugslaper meer risico heeft op snurken. In deze slaaphouding ligt de tong namelijk verder naar achteren, waardoor die de luchtpijp gedeeltelijk kan blokkeren. Zelf zul je hier waarschijnlijk weinig last van hebben, maar je partner des te meer. Oordopjes of slapen in een andere kamer bieden dan soelaas.

 

Ook bij rugslapen is een goed matras dat je rug voldoende ondersteuning biedt belangrijk. De bekroonde schuimsoorten in combinatie met de hoogwaardige pocketveren in het Emma Hybrid matras, garanderen een optimale ondersteuning van je lichaam. Ervaar je wat benauwdheid bij het liggen op je rug? Dan is waarschijnlijk je hoofdkussen te dik/ stevig. Probeer bijvoorbeeld het Emma Cloud Kussen, deze is extra zacht en donzig.

 

Kun je je slaaphouding veranderen?

 

Heb je na het wakker worden geen last van rug- of nekpijn en voel je je fit? Dan hoef je je slaaphouding natuurlijk niet te veranderen. Maar buikslapen kun je beter wél afleren. Zoals je al hebt kunnen lezen, is slapen op je buik niet al te best voor je lichaam. Het is dan mogelijk om je slaaphouding te veranderen, ook al is het best een uitdaging. Je moet jezelf namelijk aanleren anders te gaan liggen zodra je in bed stapt. Ook kun je bijvoorbeeld een kussen aan de andere kant van je bed leggen, zodat je niet kúnt omrollen en dus niet op je buik belandt.

 

Heb je last van rug- en/of nekklachten?

 

Word je vaak wakker met pijn in je bovenrug, onderrug of nek? Balen! Een slechte slaaphouding kan een oorzaak zijn van je klachten. Het verstandigste is om je slaaphouding aan te passen naar een zij- of rugligging. Een matras met verschillende comfortzones en het juiste hoofdkussen zorgen ervoor dat je lichaam ondersteund is en je spieren volledig kunnen ontspannen. Lees in deze blog meer over wakker worden met rugpijn en hoe je dit kunt voorkomen.

 

Slaaphouding tijdens de zwangerschap

 

Tijdens de zwangerschap is comfortabel slapen niet altijd vanzelfsprekend met die groeiende buik. In het eerste trimester kan je in principe nog in alle houdingen slapen, maar na een tijdje kan het lastig zijn om een goede slaaphouding te vinden. Wat is dan een fijne, veilige slaaphouding tijdens de zwangerschap? Het is dan het beste om op je zij te slapen. Als je op je rug slaapt, drukt je onderbuik namelijk tegen je ingewanden aan. Dit kan rugpijn, problemen met je spijsvertering, een lage bloeddruk en kortademigheid veroorzaken. Ook de toevoer van voedingsstoffen en bloed naar je baby wordt belemmerd als je op je rug slaapt tijdens de zwangerschap. Door op je zij te slapen voorkom je deze problemen. Zoek je naar een manier om slapen comfortabeler te maken? Een kussen tussen de knieën kan extra steun bieden.

 

En dan nog even dit… het belang van een goed matras en goede lattenbodem of boxspring

 

Heb je een gezonde slaaphouding gevonden? Dat garandeert nog niet dat je wakker wordt zonder rugpijn. Als je op een matras en bedbodem ligt die niet bij je lichaam passen, heeft een goede slaaphouding geen zin. Je lichaam heeft een correcte ondersteuning nodig om optimaal te herstellen van je activiteiten overdag.

 

Je hebt al kunnen lezen welk matras een goede optie is voor jouw favoriete slaaphouding, maar vergeet ook zeker niet dat een goed bed of boxspring ook belangrijk zijn. Het Emma Original bed biedt op jouw lichaam afgestemde drukverlichting en zorgt voor extra stabiliteit. Heb je liever een boxspring? De Emma Signature Boxspring past zich steeds naar jouw lichaam aan met 5 zones aan pocketvering die je de hele nacht ondersteuning geven. We’ve got your back!

emma-matras-article-korting-consumentenbond-usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring