Nekpijn en schouderpijn na het slapen

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 

Loading

Aangepast op:  

Loading
emma-matras-article-korting-consumentenbond7.jpg

Na een lange, welverdiende nacht slapen word je uitgerust wakker. Dat had je echt even nodig! Maar als je opstaat, merk je dat je schouders en nek pijnlijk aanvoelen. Waar komt die nekpijn en schouderpijn na het slapen toch vandaan? En wat kun je doen om voortaan zonder een stijve nek en stramme schouders op te staan? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.

 

Oorzaken van nek- en schouderpijn tijdens of na het slapen

 

Opstaan met nek- en schouderpijn is geen pretje. Om te weten hoe je de pijn kunt voorkomen, zul je allereerst de oorzaak van de pijn moeten achterhalen. De meest voorkomende oorzaken vind je hieronder.

 

Je ligt in een verkeerde slaaphouding

 

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een stijve nek en pijnlijke schouders na het slapen is een verkeerde slaaphouding. Liggen jouw nek of schouderbladen in een krampachtige houding, ben je een buikslaper of word je vaak in verdraaide houdingen wakker? Daarmee doe je jouw nek en schouders geen plezier. De rugwervels liggen dan in een onnatuurlijke positie, waardoor de doorbloeding wordt tegengehouden en zenuwen kunnen gaan knellen. Het eindresultaat: je wordt sneller wakker met een zere nek of schouders.

 

Over het algemeen kun je je slaaphouding het beste aanpassen naar een zij- of rugligging. Wil je meer weten over het vinden van de beste slaaphouding in jouw geval? Lees dan ons artikel over slaaphoudingen.

 

Je slaapt op een verkeerd matras

 

Om wakker te worden zonder rug-, nek- en schouderklachten, is het belangrijk dat jouw rug- en nekwervels ‘s nachts op de juiste manier worden ondersteund. Daarom is het belangrijk dat het matras (of de topper) waarop je slaapt, de juiste hardheid heeft voor jouw lichaam. Is jouw matras te zacht, dan zakken je wervels te diep in het matras. Bij een te hard matras krijgen jouw heupen en schouders juist niet de kans om voldoende weg te zakken.

 

In beide gevallen komen je wervels in een onnatuurlijke houding te liggen. Hierdoor kun je last krijgen van rug-, nek-, heup- en schouderklachten. In onze keuzehulp lees je hoe je het juiste matras kiest. Heb je vooral last van rugpijn na het slapen? Lees dan onze artikelen over rugpijn na het slapen, het kiezen van het juiste matras bij rugpijn en het kiezen van de juiste topper bij rugklachten.

 

Je slaapt op een verkeerd hoofdkussen

 

Een hoofdkussen dat niet is afgestemd op jouw slaaphouding, kan ook voor nek- of schouderpijn zorgen. Net zoals bij een te hard of te zacht matras, kan een te hoog of plat kussen ertoe leiden dat je lichaam niet goed wordt ondersteund tijdens je slaap. Een verkeerd hoofdkussen veroorzaakt spanning in de nekspieren, waardoor nekklachten op de loer liggen. Stem daarom jouw kussen en matras op elkaar af, zodat ze jouw lichaam gezamenlijk op een zo natuurlijke wijze ondersteunen.

 

Maak gebruik van de 100 nachten proefslapen van Emma Sleep en kom erachter of jouw nieuwe matras en kussen de juiste ondersteuning bieden. Word je wakker zonder nek- en schouderpijn? Dan heb je het juiste hoofdkussen en matras gekozen. Bevallen de producten niet? Dan halen wij ze thuis bij je op en helpen we je graag verder om de juiste artikelen voor je te vinden.

 

Meer tips tegen nekpijn en schouderpijn na het slapen

 

Naast het zorgen voor de juiste slaaphouding en het vinden van het juiste matras en kussen, kun je nog meer doen om af te rekenen met nek- en schouderklachten na het slapen. Hieronder lees je onze tips.

 

  • Neem je telefoon niet mee naar bed. Als je vaak met je telefoon in bed ligt, is de kans groot dat je met je hoofd naar voren buigt. Dit zorgt voor spanning op je nekspieren, waardoor je nek niet voldoende ontspannen is als je gaat slapen. Probeer het gebruik van je telefoon daarom te beperken in bed. Bijkomend voordeel: je valt over het algemeen ook sneller in slaap bij minder schermtijd voor het slapengaan!
  • Doe oefeningen voor het slapengaan. Maak je nekspieren los, door deze te strekken, je hoofd van links naar rechts te bewegen en zijwaarts te buigen. Zo maak je je nekspieren los en zorg jij dat je ontspannen de nacht in gaat.
  • Verwen jezelf met een (nek)massage. Stress veroorzaakt (lichte) spanning in de nek. ‘s Nachts wordt dit versterkt. Door een massage kun jij de spanning in je lijf verminderen, waardoor je ‘s avonds meer ontspannen de nacht tegemoet gaat.
  • Verwarm je verkrampte spieren. Dé oplossing voor verkrampte spieren is warmte. Gebruik bijvoorbeeld een warme kruik of kersenpitkussen om je nek- en schouderspieren te ontspannen, voordat je onder de wol kruipt. Je zult merken dat je spieren zich ontspannen en de doorbloeding verbetert.
  • Beweeg meer overdag! Schud de schouders los, doe een dansje en zorg dat jij af en toe extra de trap op- en afloopt. Zo gooi jij je spieren los en heb je minder snel last van nekpijn en schouderpijn na het slapen. Slaap lekker!
emma-matras-article-korting-consumentenbond-usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring