Rugpijn na het slapen? Zo doe je er wat aan!

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 

Loading

Aangepast op:  

Loading
emma-matras-article-korting-consumentenbond5.jpg

Heb je het idee dat je comfortabel ligt, maar word je ’s ochtends tóch weer wakker met rugpijn na het slapen? Niet fijn! Waarschijnlijk verdient je slaaphouding wat extra aandacht of misschien ben je toe aan een nieuw matras. Lees snel verder, want je kunt rugpijn na slapen vaak makkelijker voorkomen dan je denkt.

 

Of je nu wakker wordt met lage of hoge rugpijn, een stijve rug of een pijnlijk nek: wakker worden met méér klachten dan je de avond ervoor had is zeker geen pretje. Om de oorzaak van die vervelende rugpijn te vinden (heb je een zwakke rug? Een slechte slaaphouding? Een te oud matras?), is het handig om de pijn allereerst te lokaliseren.

 

Heb je last van hoge rugpijn na het slapen?

 

Pijn vanaf de schouders tot aan de taille valt onder ‘hoge rugpijn’. Heb je hier last van na het slapen? Dit kan het gevolg zijn van schouders die niet ver genoeg inzakken tijdens het slapen. Hierdoor ligt je wervelkolom niet in een natuurlijke houding en kan je veel last van je rug krijgen. Dit komt veel voor bij zijslapers. Zoek in dit geval naar een matras die je redelijk goed – maar niet te veel! - laat inzakken en je een comfortzone biedt bij de schouders/ rug. Een zachte topper kan ook goed helpen. Tot slot is het belangrijk dat je nek in het verlengde van je wervelkolom ligt tijdens het slapen. Een te dun of te dik kussen kan zorgen voor een verkeerde slaaphoek. Zorg daarom voor een kussen dat zich aanpast aan je lichaamsvorm tijdens de slaap, zoals het Emma Kussen.

 

Heb je last van lage rugpijn na het slapen?

 

Alle klachten in de rug onder de taille noemen we ‘lage rugklachten’. Oorzaken hiervan kunnen bijvoorbeeld spit of een hernia zijn. Maar als je specifiek ná het slapen last hebt van lage rugpijn, zou dat ook kunnen betekenen dat je eens kritisch naar je matras moet kijken. Mogelijk is deze te zacht en biedt het onvoldoende ondersteuning aan je heupen en bekken. Hierdoor heb je te veel spanning op je spieren. Dit kun je gelukkig vrij makkelijk oplossen door een harder matras te kopen of een harde topper over je matras heen te doen. Let er wel op dat je niet een te hard matras kiest, want dit biedt je geen goede ondersteuning op de lichtere punten van je lichaam.

 

Let ook zeker op het volgende als je last hebt van je rug na het slapen:

 

1. Rugpijn door te oud matras

 

Een matras gaat niet levenslang mee. Standaard heeft een goed matras een levensduur van ongeveer 10 jaar. Het is dus erg belangrijk om je matras op tijd te vervangen: een oud of versleten matras is vaak niet meer veerkrachtig en biedt daardoor weinig ondersteuning. Dit kan leiden tot rugpijn na het wakker worden. Ook al bepaalt vooral je matras de mate van comfort, toch is het ook goed om na zo’n 20 jaar een nieuw bed of boxspring aan te schaffen. Het onderstel is dan wel zeker aan vervanging toe. De Emma One Boxspring heeft een innovatief en ergonomisch 3-in-1 designsysteem, waardoor je lichaam optimaal wordt ondersteund.

 

2. Rugpijn bij nieuw matras

 

Heb je juist last van je rug nadat je een nieuw matras hebt aangeschaft? Geen paniek. Als je na het slapen op je nieuwe matras rugklachten krijgt, hoeft dit zeker niet te betekenen dat je een verkeerd matras gekocht hebt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je als zijslaper altijd op een (te) hard matras gelegen hebt en je wervelkolom daardoor steeds scheef lag. Je nieuwe, zachtere matras is dan de juiste aankoop geweest, maar je rug moet gewoon nog even wennen. Normaal gesproken moet je lichaam meestal 3-6 weken wennen aan een nieuw matras. Daarom biedt Emma ook het 100 nachten proefslapen aan: zo weet je zeker dat je het juiste matras voor jouw lichaam hebt gekocht. We vertellen je graag meer over hoe je jouw ideale matras vindt.

 

3. Check je slaaphouding

 

Newsflash: de béste slaaphouding bestaat niet, de juiste wel. Als je slaaphouding goed is, word je als het goed is wakker met minder klachten dan vóórdat je ging slapen. Welke positie voor jou de juiste is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en eventuele medische klachten. Het belangrijkste is dat je onderrug in zijn natuurlijke vorm op de juiste manier wordt ondersteund. Zo beperk je pijnprikkels – of voorkom je ze zelfs helemaal. Zowel de rugligging als de zijligging is een goede slaaphouding, maar slaap liever niet op je buik. Als buikslaper leg je automatisch je hoofd opzij, waardoor je ruggengraat een fractie scheef komt te liggen. Hier krijg je rugklachten van. Lees in deze blog alles over de juiste slaaphouding.

 

4. Voorkom overdag een gespannen houding

 

Heb je overdag veel stress? Dan is de kans groot dat je met opgetrokken schouders door het leven gaat. Door deze constante spanning kun je rug-, nek- of schouderklachten krijgen na het slapen. Probeer overdag regelmatig van houding te wisselen en sta wat vaker op uit je stoel om te bewegen. Met wat simpele yoga- of rek- en strekoefeningen of even lopen ben je stijfheid vaak al voor.

 

5. Beweeg overdag voldoende om rugpijn na het wakker worden te verslaan

 

Veel soorten rugpijn kun je voorkomen door overdag voldoende te bewegen. Zelfs wanneer je op dat moment last hebt van je rug is bewegen stukken beter dan op je stoel te blijven zitten (natuurlijk moet je niks forceren, luister altijd goed naar je lichaam). Sporten zoals zwemmen, wandelen of yoga houden je spieren en gewrichten soepel, waardoor rugklachten verminderen. Bovendien val je door voldoende beweging overdag sneller in slaap.

 

6. Neem voldoende nachtrust tegen rugpijn na het slapen

 

Je nachtrust is hét moment dat je lichaam de mogelijkheid heeft om zich te herstellen. Door je lichaam goed bij te tanken, ga je overbelasting van spieren en gewrichten tegen. Overbelasting van de lage rug is een belangrijke oorzaak van rugpijn en rugpijn na slapen. Zorg dus dat je de door slaapexperts aangeraden 7 à 8 uur slaap per nacht haalt. Vind je dit moeilijk? In deze blog geven we je extra tips voor uitgerust wakker worden.

 

7. Maak je rug sterker met oefeningen

 

Heb je van nature een ‘zwakke’ rug? Of is je rug van al dat zitten op kantoor luier geworden? Tijd om je rug sterker te maken om rugpijn na het wakker worden te voorkomen! Dit kan al met enkele heel eenvoudige oefeningen die je gewoon thuis kunt doen. Maak bijvoorbeeld een brug met je heupen, zwem op de grond, doe een paar lunges of versterk je onderrug met core-oefeningen. Door de oefeningen elke dag of minstens 3 keer per week te doen, houd je je spieren en gewrichten soepel.

emma-matras-article-korting-consumentenbond-usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring