Zo reken je af met moe wakker worden

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 9/30/22

Aangepast op: 9/29/22

emma-matras-article-korting-consumentenbond1.jpg

Vol energie aan je dag beginnen lukt lang niet iedereen – en al helemaal niet elke dag. Word je ’s ochtends vaak vermoeid wakker en kun je niet wachten tot het weer bedtijd is? Met deze kleine aanpassingen in je dagelijkse routine slaap je beter en trap je de ochtend wél uitgerust en energiek af.

 

De reden dat jij moe wakker wordt

 

Een lusteloos gevoel, duizeligheid, wallen: na een gebroken nachtrust, besef je pas echt goed hoe belangrijk slaap is om alles uit je dag te halen. Als het op slaap aankomt, zijn er een heleboel factoren die je nachtrust kunnen verstoren. Een slaapstoornis of vitaminetekort zijn zeker zaken die je uit wilt sluiten bij je huisarts. Is dit gebeurd? Dan is de meest voor de hand liggende oorzaak van moe wakker worden te weinig of slechte slaap. Hieronder vind je onze beste tips voor het ontwikkelen van een goed slaappatroon om heerlijk uitgerust wakker te worden.

 

Start vol energie aan je dag met onze 9 tips tegen vermoeid wakker worden

 

Tip 1: Zorg ervoor dat je genoeg slaapt

 

Volgens slaaponderzoekers heeft ieder mens zo’n 6 tot 10 uur slaap nodig, maar dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Weet je niet hoeveel slaap je precies nodig hebt? Ga elke dag een kwartier eerder naar bed, net zolang tot jij helemaal uitgerust wakker wordt. Dit wordt dan jouw nieuwe bedtijd. Heb je moeite met in slaap komen? Lees dan eens onze tips om sneller in slaap te vallentips tegen koude voeten in bed en tips om te slapen bij warm weer.

 

Tip 2: Stop met snoozen

 

Het is inderdaad heerlijk: nog even blijven liggen in je zachte en warme bed als de wekker gaat. Toch kun je maar beter wél uit je bed stappen. In de tijd dat je weer in slaap dommelt begint je slaapritme weer, wat je wekker iedere keer onderbreekt. Zo stap je – ondanks een goede nachtrust – toch moe uit bed.

 

Tip 3: Moeite met opstaan? Geen schermen voor het slapengaan!

 

Dit is vast geen verrassing voor je: je telefoon in bed is geen goed idee. Blauw licht remt namelijk de productie van melatonine, het hormoon waardoor je slaperig wordt. Nachtelijke scrolsessies op Instagram of toch nog snel even je mailbox checken, komt je nachtritme dus zeker niet ten goede. Maak er een gewoonte van om je telefoon uit de slaapkamer te verbannen. Dient je telefoon als wekker? Schaf dan een andere wekker aan.

 

Tip 4: Maak je hoofd leeg voor je gaat slapen

 

De vergadering van de dag ervoor, boodschappenlijstjes, de zin van het leven: gaat jouw brein los op het moment dat je hoofd je kussen raakt? Je bent zeker niet de enige. Je hoofd leegmaken voor je naar bed gaat, klinkt makkelijker dan het is, zeker als je veel aan je hoofd hebt. Dus praat wat je bezighoudt van je af, of nog beter, schrijf er over. Op deze manier erken je je zorgen en kan je het loslaten, wat onmiddellijk zal opluchten. Welterusten!

 

Tip 5: Creëer de ideale slaapsetting

 

Idealiter is je slaapkamer een soort heiligdom waarin alles in het teken staat van slaap. Je omgeving heeft namelijk meer effect op je nachtrust dan je denkt. Al die stapels papieren en kleding maken je onbewust onrustig en dat kan voor een gebroken nacht zorgen. Wil je morgen dus niet opnieuw moe wakker worden, doe je er goed aan om je slaapkamer op te ruimen. Zorg ervoor dat het er niet te licht is, maar ook niet te donker (je lichaam denkt in de ochtend dan dat het nog midden in de nacht is en wil doorslapen) en creëer de juiste temperatuur. Een temperatuur tussen de 15 en 19 graden is optimaal voor een slaapkamer. Als het niet te koud of te lawaaiig is buiten, kun je slapen met het raam open voor de nodige ventilatie. Zo word je morgen uitgerust en als herboren wakker!

 

Tip 6: Boost je bed, matras en kussen om uitgerust wakker te worden

 

Slaap je op een oud matras of een kussen dat je nek en hoofd geen ondersteuning biedt? Dan word je vast wakker met een stijf gevoel in je lichaam: niet fijn! Als je toch al met een nieuwe slaaproutine bezig bent, is dit misschien het perfecte moment om ook je bed een upgrade te geven met een goed matras, zoals het Hybrid Premium Matras. Door de innovatieve schuimlagen vormt dit matras zich perfect naar jouw lichaam en wiegt je naar een perfecte slaap. Word je vaak wakker met hoofd- en nekpijn? Dan is het mogelijk tijd voor een nieuw kussen. Het Emma Kussen bestaat uit drie lagen van adaptief schuim, zodat je zelf de juiste dikte en stevigheid kunt bepalen. Probeer beide producten 200 dagen uit om te zien of het een positief effect heeft op je slaap.

 

Tip 7: Ontspanning is key

 

Om zo relaxed mogelijk de nacht in te gaan, kun je 30 minuten voor je in bed stapt bewust iets rustigs doen. Lezen, mediteren, yoga, een wandeling maken of een (voet)massage zijn goede ideeën. Heb je een bad in huis? Lucky you! Doe wat badolie of badzout in het water om je spieren extra te ontspannen. Maar ook een douche nemen helpt je om in de slaapmodus te komen en om de volgende ochtend uitgerust wakker te worden. Niet al deze tips werken voor iedereen even goed om te ontspannen; probeer uit wat voor jou het prettigst is.

 

Tip 8: Beweeg overdag en word minder moe wakker

 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat sporten de slaapkwaliteit vergroot. Door overdag te sporten of actief te bewegen slaap je niet alleen sneller in, maar is je slaap ook dieper. Je hoeft zeker niet te gaan trainen voor de triatlon om deze prettige effecten te merken. Ook rustige vormen van lichaamsbeweging zoals yoga, wandelen of joggen, klaren het klusje. Aan de andere kant kan té veel sporten tot slaapproblemen leiden, dus put jezelf zeker niet uit. Omdat je alerter wordt door te sporten, kun je dit het beste overdag inplannen – probeer om minimaal één uur voordat je gaat slapen niet te sporten.

 

Tip 9: Laat alcohol staan voor een goede nachtrust

 

Als je naar een goede nacht snakt, probeer alcohol dan zoveel mogelijk te vermijden. Van een ‘slaapmutsje’ val je eerder in slaap, maar je slaapt veel onrustiger. Alcohol vertraagt namelijk het begin en vermindert de totale hoeveelheid droomslaap, ook wel REM-slaap genoemd. En juist deze slaapfase is belangrijk voor je energie, geheugen, creativiteit, productiviteit en oplossend vermogen. Dus laat die borrel staan en neem liever een kop (kruiden)thee, zoals kamille- of lavendelthee om uitgerust wakker te worden. Zo sta je morgen fris, fruitig en helemaal uitgerust uit bed. Sweet dreams!

emma-matras-article-korting-consumentenbond-usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring