Zó bereken je hoeveel slaap je nodig hebt

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 9/30/22

Aangepast op: 9/29/22

emma-matras-article-korting-consumentenbond8.jpg

We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Hoeveel uur slaap iemand per nacht nodig heeft om goed te kunnen functioneren, verschilt per persoon. De één heeft aan 5 uur slaap per nacht voldoende, terwijl de ander wel 10 uur nodig heeft. Welke factoren bepalen hoeveel slaap een mens nodig heeft? En hoe kun je berekenen hoeveel slaap je zelf nodig hebt? Wij leggen het je uit.

 

Hoeveel slaap heeft een mens nodig?

 

Een volwassene heeft gemiddeld acht uur slaap per nacht nodig. Slaap is belangrijk voor het lichaam en zorgt dat jij gezond blijft. Je krijgt tijdens het slapen nieuwe energie, je herstelt van lichamelijke vermoeidheid en verwerkt de indrukken en emoties van de dag. Toch verschilt de slaapbehoefte van persoon tot persoon én per leeftijd. Hoe dit komt? Als je jong bent, ben je een stuk actiever en verbruik je meer energie dan een volwassene. Kinderen spelen bijvoorbeeld de hele dag. Ook is het lichaam van een baby of kind nog in de groei, waardoor het ‘s nachts meer tijd nodig heeft om te herstellen.

 

De gemiddelde slaapbehoefte per leeftijd

 

Zoals we eerder al vertelden, verschilt de slaapbehoefte per leeftijd. Wil je weten hoeveel slaap jij of jouw leeftijd (gemiddeld) nodig hebt? Hieronder vind je een overzicht van de slaapbehoefte per leeftijdscategorie.

 

Leeftijd

Aantal uren

0 tot 3 maanden 

14 tot 17 uur

4 tot 11 maanden 

12 tot 15 uur

1 tot 2 jaar 

11 tot 14 uur

3 tot 5 jaar 

10 tot 13 uur

6 tot 13 jaar 

9 tot 11 uur

14 tot 17 jaar 

8 tot 10 uur

18 tot 25 jaar 

7 tot 9 uur

26 tot 64 jaar 

7 tot 9 uur

> 65 jaar 

7 tot 8 uur

 

Hoeveel slaap heb jij nodig? Bereken het zelf!

 

Wil jij weten hoeveel slaap jij nodig hebt? Gebruik dit handige trucje:

 

 • Bekijk dan de leeftijdstabel hierboven en noteer de gemiddelde slaapbehoefte op jouw leeftijd.
 • Schrijf op hoe laat jij normaal gesproken wakker wordt. Tel vervolgens het aantal uur slaap terug dat je in stap 1 hebt genoteerd. Voorbeeld: ben je 26 jaar oud en ga je om 7 uur ‘s ochtends jouw bed uit? Dan kun jij dus het beste om 11 uur ‘s avonds gaan slapen.
 • Houd dit 10 dagen vol.
 • Word je wakker, voordat je wekker afgaat? Dan heb je voldoende geslapen. Word je niet wakker, zonder een wekker te zetten? Ga dan een half uur eerder naar bed en houd dit wederom 10 dagen vol. Ga door totdat je uit jezelf wakker wordt vóór de wekker afgaat.
 • Zo pluis je eenvoudig uit hoeveel slaap je nodig hebt!

 

Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?

 

Vrouwen hebben gemiddeld zo’n 20 minuten meer slaap nodig dan mannen. Zij hebben, meer dan mannen, de neiging om te multitasken. Hierdoor is de hersenactiviteit van de vrouw effectiever ingericht en wordt er meer energie van de hersenen gevraagd. Het vrouwelijk brein heeft daardoor meer tijd nodig om op te laden. Dus vrouwen, bij deze zwart op wit: het is helemaal niet vreemd of wat langer te blijven liggen of iets eerder onder de wol te kruipen dan je partner!

 

Bestaat er ook zoiets als te veel slaap?

 

Ben jij iemand die met gemak ergens op het middaguur wakker wordt als je geen wekker zet? Slapen is gezond, maar weet wel dat té veel slaap juist een tegengesteld effect heeft. Een volwassene heeft gemiddeld acht uur slaap per nacht nodig. Een keertje te lang slapen kan geen kwaad. Maar slaap je standaard de klok rond, dan is er mogelijk meer aan de hand. Eén van de belangrijkste oorzaken van te veel slapen, is een slechte slaapkwaliteit. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door alcoholgebruik, stress, depressie, vaak wakker worden (bijvoorbeeld om te plassen of door geluid) of klachten als hypersomnie of slaapapneu.

 

Je doet er goed aan om de (mogelijke) oorzaak van te lang slapen op te sporen en op te lossen, zodat je voortaan aan minder uren slaap voldoende hebt.

 

Kun je slaap inhalen?

 

Even snel slaap inhalen en dan ben ik er weer bovenop. Klinkt als een logische gedachte, maar deze vlieger gaat helaas niet op. Je kunt namelijk geen slaap inhalen. Door langer te slapen de nacht na een avondje doorhalen, verstoor je juist jouw biologische klok. De volgende dag zul je je - in plaats van opgewekt en uitgerust - eerder luier en chagrijnig voelen. Geen aanrader dus!

 

Wanneer slaap je te weinig?

 

Sommige mensen hebben genoeg aan 5 uur slaap. Anderen voelen zich al humeurig en sloom wanneer ze in plaats van 8 maar 7,5 uur hebben geslapen. Regelmatig te weinig slapen veroorzaakt zowel zichtbare- als onzichtbare schade aan lichaam en geest. Je bouwt een ‘slaapschuld’ op.

 

Een aantal klachten die ontstaan bij te weinig slaap:

 • Je krijgt steeds meer trek (in snacks).
 • Je bent vaker humeurig.
 • Je bent besluiteloos.
 • Je hebt last van een slechte huid.
 • Je bent sneller ziek.
 • Je hebt eerder kans op diabetes.
 • Je hebt een hoger risico op hart- en vaatziekten.
 • Je libido neemt af.

 

Zorg daarom goed voor je lichaam en geest door op tijd je bed in te duiken, afhankelijk van je eigen slaapbehoefte natuurlijk. Lig je op tijd in bed, maar heb je moeite om in slaap te komen? Lees dan onze tips om sneller in slaap te vallen.

 

Hoelang kun je zonder slaap?

 

Je kunt ongeveer 24 uur zonder slaap. Hierna denk je langzamer, wordt je geheugen onbetrouwbaar en je beoordelingsvermogen slechter. Probeer dit dan ook te voorkomen.

emma-matras-article-korting-consumentenbond-usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring