Bedmaten: welk formaat bed heb ik nodig?

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 9/30/22

Aangepast op: 9/29/22

emma-matras-article-korting-consumentenbond12.jpg

Op zoek naar een nieuw bed, maar geen idee welke afmeting bed of matras jij nodig hebt? Bedden en matrassen worden in allerlei soorten en maten aangeboden. Bij het kopen van een matras wordt de afmeting van een bed of boxspring vaak in centimeters uitgedrukt. Hotels vaak spreken van een queensize of een kingsize bed. Welke maten worden daar precies mee bedoeld? Waar moet je op letten bij het kiezen van een bed- of boxspringmaat? En welke afmeting kun jij het beste kiezen? Wij leggen het jou uit!

 

Welke afmeting bed of matras is geschikt voor mij?

 

Welk formaat bed of matras je het beste kan kiezen, hangt af van je persoonlijke situatie. Slaap je met een partner, maar heb je het snel warm of ben je een lichte slaper? Kies dan voor en queen- of zelfs een kingsize bed, zo nodig met twee aparte matrassen. Heb je weinig ruimte of vind je het fijn om knus tegen je partner aan te kruipen ‘s nachts? Dan is een twijfelaar of klein tweepersoonsbed voor jou een goede keus. Slaap je alleen? Dan is een eenpersoonsbed voldoende, maar wat extra ruimte en comfort in een twijfelaar, daar zeg je ook vast geen nee tegen..

 

Hieronder lees je hoe je de juiste lengte van je bed of matras berekent en wat er wordt verstaan onder de verschillende type bedden, zoals een kingsize en queensize bed. Welke afmetingen horen bij deze benamingen en welke bedden en matrassen verkopen wij bij Emma Sleep? Stay tuned!

 

Welke afmeting matras of bed is geschikt voor mij?

 

Eenpersoonsbed

Met een eenpersoonsbed wordt meestal een bed met de afmeting 90x200 bedoeld. In Nederland zijn andere lengtematen, zoals 210 of 220, inmiddels ook zeer gewild. Het eenpersoonsbed is een veelgebruikt formaat voor logeerbedden of kinderen en tieners, maar ook singles kiezen vaak voor een standaard eenpersoonsbed.

 

Twijfelaar

Een twijfelaar is 100 of 120 centimeter breed. Vroeger sliepen er vaak meerdere kleine kinderen in een twijfelaar bed. Dit formaat doet nu steeds vaker dienst als extra breed eenpersoonsbed voor mensen die alleen slapen, maar toch een beetje extra ruimte willen hebben. In kleine slaapkamers wordt de twijfelaar nog wel eens gebruikt als tweepersoonsbed. Heerlijk knus, maar alleen weggelegd voor vaste slapers.

 

Tweepersoonsbed

Vraag iemand in welk formaat bed ze slapen en de kans is groot dat het antwoord "gewoon een tweepersoonsbed" is. Een tweepersoonsbed kan 180, 160 of 140 centimeter breed zijn en 200, 210 of 220 centimeter lang, maar het klassieke tweepersoonsmatras is toch wel de 140x200. Hoewel de voorkeur de laatste jaren enigszins naar de grotere maten is verschoven, zoals de 160x200, is de 140x200 nog steeds een populaire afmeting matras.

 

Queensize bed

De benaming queensize komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het Amerikaanse queensize bed wordt in inch gemeten en is omgerekend 152x203 centimeter groot. In Nederland wordt met queensize meestal een 160x200 bed bedoeld.

 

Kingsize bed

Het kingsize bed is het grotere broertje van het queensize bed. De Amerikaanse maat is 193x203 centimeter. In Nederland wordt meestal het 180x200 bed bedoeld, maar soms ook het 200x200 bed. Dit is een uiterst comfortabel formaat met alle ruimte voor twee, of zelfs voor het hele gezin.

 

Hoe bereken ik de juiste lengte van mijn bed of matras?

 

Om de gewenste lengte van je nieuwe bed of matras te bepalen, is de richtlijn om 20 centimeter bij je lichaamslengte op te tellen. Voor Nederlanders wordt dat al snel een lengte van meer dan twee meter! Bereken de juiste lengte van jouw bed of matras gemakkelijk via het schema hieronder.

 

Lichaamslengte

Bedmaat (lengte)

180cm (1.80m) of kleiner 

200cm (standaard lengtemaat)

> 180cm (1.80m) 

210 cm

Groter dan 195cm (1.95m) 

220cm

 

De invloed van jouw postuur op de juiste bedmaat

 

Bij het uitkiezen van de juiste maat van jouw nieuwe bed of matras, is ook je postuur en gewicht van belang. Dit bepaalt namelijk deels de lengte en breedte van jouw bed. Kies je een tweepersoonsbed-, boxspring of matras uit? Houd dan uiteraard ook rekening met het lichaamsgewicht en postuur van je slaapbuddy.

 

Je kunt voor de breedte verschillende bedmaten aanhouden. Voor eenpersoonsbedden zijn dat breedtematen tussen de 70 en 100 cm. Wanneer jij een normaal postuur hebt, kun je de standaardmaat met een breedte van 80 of 90 cm aanhouden. Ben jij iets breder gebouwd? Kies dan een voor bed van 100 cm breed of een twijfelaar van 120 cm. Bij tweepersoonsbedden vallen de breedtematen tussen de 140 en 200 cm. Bij iets oudere bedden komt ook de tweepersoons bedmaat van 120 cm voor. Nu heet dat een twijfelaar.

 

Formaten van de matrassen en bedden van Emma Sleep

 

Bij Emma doen we hard ons best om aan de wensen van de matrassen formaten van elke klant te voldoen. Emma is al goed op weg om veel verschillende maten te bieden. Zo komt het Emma matras in smalle breedtes zoals 80 of 90 centimeter, maar ook de twijfelaars van 140 en 160, en kingsizes van 180 en 200 centimeter. Daarnaast houden we als Nederlanders ook rekening met de langere mensen onder ons, en beschikken we ook over lengtematen van 210 en 220 centimeter.

 

Emma probeert zo veel mogelijk lengtes en breedtes te combineren. Zit jouw maat matras er toch niet tussen? Neem dan gerust contact met onze klantenservice op, en dan zorgen wij ervoor dat je op de hoogte gesteld wordt als we jouw maat beschikbaar hebben!

emma-matras-article-korting-consumentenbond-usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring