Koudschuim of traagschuim: wat is het verschil?

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 9/30/22

Aangepast op: 9/29/22

emma-matras-article-korting-consumentenbond16.jpg

 

Matrassen komen in vele afmetingen en materialen. De keuze voor de juiste afmeting is meestal snel gemaakt, maar het juiste materiaal van jouw matras is in vaak iets lastiger te bepalen. Veelvoorkomende materialen matrassen zijn koudschuim en traagschuim matrassen. In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen deze materialen en helpen we je bij het maken van de juiste keuze.

 

Koudschuim

 

Koudschuim is een veerkrachtig schuim dat veel in matrassen wordt gebruikt. Het wordt ook wel HR-schuim of HR-koudschuim genoemd. Dit materiaal biedt tegendruk in iedere positie en zorgt er op deze manier voor dat jij ‘s nachts de juiste ondersteuning krijgt. Vanwege de tegendruk slapen ook mensen met een zwaarder gewicht goed op dit matras. De open celstructuur van koudschuim zorgt ervoor dat er een goede luchtcirculatie plaatsvindt. Het materiaal ventileert goed en kan daarmee een uitkomst zijn voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten of het snel warm hebben in bed.

 

Koudschuim matrassen hebben een hoge dichtheid en veerkracht. Matrassen met een dikke laag koudschuim hebben hierdoor over het algemeen een goede kwaliteit en een lange levensduur. De levensduur van een koudschuim matras is dan ook ongeveer 11-12 jaar. Het materiaal is wel vrij zwaar, waardoor het minder gemakkelijk te verplaatsen is. Woon je in een warme omgeving of slaap je in een kamer met een hoge luchtvochtigheid? Dan is een koudschuim matras niet aan te raden, aangezien het onder die omstandigheden zijn positieve eigenschappen verliest.

 

Meer weten over dit materiaal? Je leest het in ons artikel over koudschuim.

 

Traagschuim

 

Traagschuim is een comfortabel schuim met drukverlagende eigenschappen en gaat ongeveer 8-10 jaar mee. Het wordt ook wel Tempur, memory foam, nasa schuim en visco-elastisch schuim genoemd. Het speciale aan dit materiaal, is dat het zich vormt naar je lichaam én zich jouw lichaamsbouw en slaaphouding herinnert (vandaar ook de naam memory foam). Als je opstaat uit bed, zul je ook merken dat jouw afdruk nog even in het matras blijft staan. Naast matrassen, kunnen ook kussens en toppers traagschuim bevatten.

 

Traagschuim reageert op de warmte van je lichaam en wordt soepeler op de warme plekken. Zo zorgt het schuim voor de juiste ondersteuning tijdens het slapen. Het materiaal maakt draaien in bed wel wat minder gemakkelijk.

 

Meer weten over dit materiaal? Je leest het in ons artikel over traagschuim.

 

Wanneer kiezen voor koudschuim?

 

Koudschuim wordt vaak in matrassen gebruikt, omdat het ademt en, veerkrachtig en elastisch is. Het matras is geschikt voor de gemiddelde slaper, mensen die wat zwaarder zijn dan gemiddeld en voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten. Wil je lang kunnen genieten van je nieuwe matras, dan is koudschuim aan te raden. De levensduur bij deze matrassen in gemiddeld rond de 11-12 jaar. Over het algemeen geldt: hoe dikker de laag koudschuim in een matras, hoe langer het matras meegaat. Tip: kijk naar koudschuim matrassen van minstens 16 centimeter dikte.

 

Koudschuim biedt de juiste ondersteuning als het een dichtheid (HR-waarde) tussen de vijftig en zestig heeft. Dit is de reden dat het matras vaak met traagschuim wordt gecombineerd.

 

Wanneer kiezen voor traagschuim?

 

Omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, is het geschikt voor iedere slaaphouding en geschikt voor mensen met rugklachten. Het is minder geschikt voor mensen die het snel warm hebben ‘s nachts, want traagschuim heeft een gesloten celstructuur. Veel warmte blijft hierdoor in het matras hangen. In vergelijking met koudschuim matrassen zal in een traagschuim matras eerder kuilvorming ontstaan. Traagschuim matrassen zul je dan ook iets eerder moeten vervangen, na ongeveer 8-10 jaar.

 

De dikte van het traagschuim in het matras is idealiter maximaal 8 centimeter. Daarom wordt aan de meeste traagschuim matrassen andere soorten materialen toegevoegd, zoals koudschuim. Een matras van bijvoorbeeld traagschuim of polyether dat is gecombineerd met koudschuim of latex biedt bijvoorbeeld een betere ventilatie.

 

Heb je meer hulp nodig bij het kiezen van het juiste matras? Wij geven advies over welk matras jij het beste kunt kiezen. Heb je een matras op het oog? Maak dan gebruik van 100 nachten proefslapen bij Emma Sleep. Hiermee probeer je het matras 100 nachten uit en weet je zeker of het matras aansluit op jouw wensen.

emma-matras-article-korting-consumentenbond-usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring