Wat is de levensduur van mijn matras?

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 9/30/22

Aangepast op: 9/29/22

emma-matras-article-korting-consumentenbond15.jpg

Een matras kan - zonder dat je het doorhebt - wel een decennium van je leven uitmaken. Al die tijd heeft het invloed op de kwaliteit van jouw nachtrust. Maar hoelang gaat een matras eigenlijk mee? Hoe weet je wanneer je hem moet vervangen? En zijn er manieren om de levensduur van je matras te verlengen? Je leest het allemaal in dit artikel.

 

De gemiddelde levensduur van matrassen is ongeveer tien jaar. Hoelang je matras meegaat, is van meerdere factoren afhankelijk. Denk aan de intensiviteit van gebruik, het materiaal en de kwaliteit. We nemen deze punten hieronder even met je door.

 

Het gebruik van een matras

 

Het gebruik van een matras speelt een belangrijke rol in de levensduur van een matras. Vanzelfsprekend gaat een matras dat je nauwelijks hebt gebruikt langer mee dan het matras waar je iedere dag op slaapt. Matrassen van het logeerbed of het bed in de caravan gaan bijvoorbeeld langer mee, mits we het hebben over hetzelfde materiaal. Matrassen belast je overigens niet enkel met je gewicht. Tijdens het slapen verlies je ook lichaamsvocht en huidschilfertjes, die in het matras trekken. Op den duur is het daarom - ook vanuit een hygiënisch oogpunt - goed om je matras te vervangen.

 

Het materiaal van het matras

 

Het soort materiaal waarvan het matras is gemaakt, bepaalt voor een groot gedeelte hoelang het matras meegaat. Veel matrassen zijn opgebouwd uit verschillende lagen materialen, zoals ook de matrassen van Emma Sleep. Matrassen die zijn opgebouwd uit een relatief dikke laag koudschuim, gaat over het algemeen lang mee. De levensduur is dan gemiddeld 10-12 jaar. Een matras dat voor het grootste gedeelte uit traagschuim bestaat, zal ongeveer na 10 jaar vervangen moeten worden. De gemiddelde levensduur van een binnenveringsmatras is maar een paar jaar. De veren verliezen snel hun veerkracht, waardoor het lichaam niet meer goed ondersteund wordt.

 

Meer weten over de verschillende materialen waaruit matrassen kunnen bestaan? En weten voor welk matras jij het beste kunt kiezen? Lees dan ons artikel over de keuze tussen koudschuim en traagschuim en onze keuzehulp voor het kiezen van een nieuw matras.

 

De kwaliteit van het matras

 

De kwaliteit van de gebruikte materialen is ook een belangrijke indicatie van de levensduur. Bij schuimen geldt: hoe hoger het soortelijk gewicht, hoe beter de veerkrachtigheid van de materialen en hoe langer het matras meegaat.

 

Kan het kwaad: slapen op een oud matras?

 

Veel mensen slapen te lang op hun oude matras, soms wel twintig jaar lang. Ook worden er nog wel eens matrassen doorgegeven binnen een familie, waardoor niemand meer weet hoe oud het matras eigenlijk is. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar ook slecht voor de slaapkwaliteit en de gezondheid.

 

Onhygiënisch

 

Matrassen worden sneller vies dan je denkt. Elke nacht verlies je wel tot anderhalf liter vocht in het matras. Dat stimuleert schimmelvorming en bacteriegroei. Het is niet alleen het vocht zelf, maar ook de zouten en eiwitten die het materiaal kunnen aantasten. Bovendien verlies je stof, huidschilfers en verliezen huisstofmijten uitwerpselen. Hier zijn schadelijke bacteriën, zoals de ‘Staphylococcus aureus’ gek op.

 

Muffe geur

 

De groei van bacteriën veroorzaakt uiteindelijk een muffe geur. Ook tasten bacteriën het schuim in het matras aan, wat de ondersteuning niet ten goede komt. Het is dus niet fris en slecht voor de gezondheid om op een oud matras te slapen. Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar matrassen die goed ventileren en vocht opnemen. Koudschuim matrassen bieden bijvoorbeeld een goede ventilatie en vochtregulatie.

 

Rugpijn

 

Een versleten of oud matras zorgt soms ook voor rugpijn. Het matras is vaak niet meer of minder veerkrachtig en biedt daardoor minder ondersteuning. Niet gek dus, dat jij dan wakker wordt met pijn in de rug. Heb je last van rugpijn na het slapen? Kies dan een matras dat je voldoende ondersteunt bij rugklachten.

 

Hoe wordt de levensduur van een matras getest?

 

De levensduur van een matras wordt in een laboratorium getest. De Consumentenbond laat bijvoorbeeld een wals van 140 kilo 30.000 keer (!) over het matras rollen. Dat simuleert het normale gebruik van het matras gedurende acht tot tien jaar. Daarna kijken de onderzoekers van de Consumentenbond naar de slaapkwaliteit van het matras. Dat doen ze door te meten hoeveel dikte het matras heeft verloren, hoeveel stevigheid het nog heeft en of het matras het lichaam nog goed ondersteunt.

 

Hoe weet ik of mijn matras aan vervanging toe is?

 

Is je matras ouder dan tien jaar? Grote kans dat je het matras moet vervangen! Is je matras nog niet zo oud, maar twijfel je toch? Op deze manieren kun je merken dat een matras aan vervanging toe is.

 

Je vindt geen comfortabele slaaphouding

 

Je weet dat het matras aan vervanging toe is als je niet meer goed wordt ondersteund en gewoonweg niet meer lekker ligt. Er is kuilvorming ontstaan in je matras, waardoor je wakker wordt met (onder)rugpijn of niet uitgerust wakker wordt. Zelfs de meest geringe kuilvorming en oneffenheden zijn al een aanwijzing dat het materiaal en de kwaliteit minder is geworden. Dit is slecht voor je lichaam, je slaaphouding en je nachtrust. Tijd voor een nieuw matras dus!

 

Je matras ruikt niet meer zo fris

 

In de tweede plaats is het een goed idee om het matras te vervangen als je gele plekken of andere verkleuringen ziet op de tijk (matrashoes) van het matras. Of als het matras onaangenaam begint te ruiken. Vlekken en een stinkende geur zijn namelijk een teken dat schimmels en bacteriën het rijk inmiddels hebben overgenomen.

 

Kan ik de levensduur van mijn matras verlengen?

 

Een matras heeft na een jaar of tien z’n langste tijd wel gehad. Toch kun je met deze tips de levensduur van je matras een stukje verlengen.

 

  • Laat het dekbed overdag altijd open. Maak je bed dus niet meer netjes op, ook al is het een nette gewoonte en klinkt het gek. Het beddengoed zorgt er namelijk voor dat het matras niet goed ventileert en er eenvoudig een broeinest ontstaat. Zo verdampt het nachtelijk zweet en overige vocht en voorkom je schimmelvorming en bacteriegroei.
  • Was regelmatig de tijk op 60 graden. Laat ‘m vervolgens goed drogen om bacterie- en schimmelgroei tegen te gaan. Een vochtige tijk vraagt absoluut om problemen! Zit de tijk in de wasmachine, dan kun je met een stofzuiger meteen alle stof, vuil en resten huisstofmijt van het matras verwijderen.
  • Hang de tijk regelmatig buiten, zodat deze wordt gelucht. Er zijn meerdere manieren om je matras te reinigen. De tijk van het matras kun je het beste na een jaar of vijf vervangen, want de kwaliteit vermindert vaak bij het wassen.
  • Bescherm je matras met een matrasbeschermer. Deze zorgt dat het matras langdurig wordt beschermd tegen de schadelijke invloeden van lichaamsvocht, zouten en mineralen.
emma-matras-article-korting-consumentenbond-usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring