Welk matras past het beste bij jou?

Emma

Geschreven door Emma Sleep

Gepubliceerd op: 

Loading

Aangepast op:  

Loading

Nachtmerries zul je er misschien niet mee voorkomen, maar het perfecte matras helpt wél tegen rugklachten. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een goede nachtrust is het kiezen van het juiste matras. En dat kan nog best een opgave zijn. Waar moet je op letten als je een nieuw matras gaat uitkiezen? En welk matras past het beste bij jou? Wij vertellen het je.

 

Slaap je steeds minder goed? Word je wakker met rug- of nekpijn? En is je matras alweer zo’n 5 tot 10 jaar oud? Dan is het tijd voor een nieuw matras! Maar met zoveel verschillende merken, materialen en hardheden, kan het nog best lastig zijn om te weten welk matras de ideale match is voor jou. Voor je gaat shoppen, is het allereerst goed om te weten welk soort matrassen er allemaal zijn:

 

Koudschuim matrassen

 

Een koudschuim matras bestaat volledig uit veerkrachtig schuim. Dit type matras staat bekend om zijn stevigheid en lange levensduur. Dankzij de veerkrachtigheid van het schuim ontstaat er nooit kuilvorming. Je lichaam krijgt een goede ondersteuning op de plekken waar dat het meest nodig is, zoals bij de heupen. Het schuim geeft namelijk meer tegendruk wanneer er harder op wordt gedrukt: ideaal voor iets zwaardere mensen, dus. Omdat koudschuim matrassen een zogenaamde open celstructuur hebben, ventileren ze heel goed en zijn daarmee erg hygiënisch.

 

Traagschuim matrassen

 

Een matras is nooit helemaal van traagschuim gemaakt. Vaak is het alleen de bovenlaag, omdat het matras anders te zacht is. Traagschuim neemt langzaam zijn oorspronkelijke vorm weer aan: wanneer je het matras indrukt, komt het traag weer omhoog. Ook wordt traagschuim zachter door lichaamswarmte. Dit type matras vormt zich naar het lichaam en is heel geschikt als je graag zacht slaapt of lichamelijk klachten, zoals gevoelige spieren of gewrichten, hebt.

 

Pocketvering matras

 

Een pocketvering matras is opgebouwd uit metalen veren die elk verpakt zijn in een zakje (‘pocket’). Deze pockets kunnen los van elkaar bewegen en creëren zo afzonderlijke zones voor specifieke lichaamsdelen. Elke zone heeft een bepaalde hardheid: de schouder- en heupzone bevatten bijvoorbeeld minder veren die tegendruk geven. Hierdoor wordt de wervelkolom in haar natuurlijke vorm ondersteund. Fijn voor mensen die regelmatig wakker worden met (onder)rugpijn!

 

Latex matrassen

 

De kern van een latex matras is gemaakt van rubber. Dit verklaart waarom dit type matras zo rekbaar, veerkrachtig en soepel aanvoelt. Een latex matras vormt zich naar je lichaam en is van nature antibacterieel; het weert dus schimmel en huisstofmijt. Dit klinkt top, maar een nadeel is dat latex warmte vasthoudt en het dus al snel (te) warm kan worden in bed. Is een goede ventilatie belangrijk voor je? Kies dan liever voor bijvoorbeeld een koudschuim matras.

 

Polyether matras

 

Een polyether matras bestaat uit polyetherschuim en heeft weinig veerkracht. Hierdoor kan kuilvorming ontstaan. Omdat het een gesloten celstructuur heeft, ventileert dit type matras iets minder goed. Ook wordt hierdoor warmte vastgehouden, waardoor een polyether matras een minder lange levensduur zal hebben. Zoek je naar een relatief goedkope matras voor op je logeerbed of in je caravan? Dan is dit type matras prima. Maar ga voor je eigen slaapkamer liever op zoek naar een andere optie.

 

Matras met binnenvering

 

De binnenvering matras is net als de pocketvering een matras met metalen vering. In dit geval zijn de veren met een spiraaldraad aan elkaar verbonden. Over het algemeen bieden deze matrassen een minder goede ondersteuning en zijn ze vaak goedkoper. De laatste jaren wordt dit type matras steeds minder vaak verkocht.

 

Ben je klaar om je nieuwe matras uit te kiezen?

 

Goed, nu weet je welke soort matrassen er zijn. Maar welke het lekkerst ligt en slaapt, is voor iedereen verschillend. Let dus zeker ook op de volgende factoren als je jouw ideale matras gaat uitkiezen:

 

1. De maten van het matras

 

Bij een eenpersoonsbed is de standaardmaat van een matras 90x200 cm, bij een tweepersoonsbed is een matras veelal 180x200 cm of 160x200 cm. Twijfelaars zitten met 120x200 cm of 140x200 cm tussen een eenpersoons- en een tweepersoonsmaat in. Ook de dikte van een matras is belangrijk, omdat het deels de mate van ondersteuning die je tijdens het slapen ervaart bepaalt.

 

2. Je lengte

 

Je lichaamslengte is belangrijk om de maat van je matras te bepalen. Houd er rekening mee dat je matras ongeveer 20 cm langer moet zijn dan je eigen lengte. Is je lengte gemiddeld? Dan is een matras van 200 cm lang genoeg. Ben je langer dan gemiddeld? Kies dan zeker voor een matras met een lengtemaat van 210 cm. Lees ook eens ons artikel over het bepalen van de juiste maat voor je nieuwe bed.

 

3. Je gewicht

 

Ook je gewicht speelt een rol in de zoektocht naar jouw perfecte matras. Heb je behoefte aan extra ondersteuning? Over het algemeen zorgen pocketvering en koudschuim matrassen voor de stevigste ondersteuning.

 

4. Fysieke klachten

 

Word je vaak wakker met rug- of nekklachten? Balen! Een goed matras kan ervoor zorgen dat deze klachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Zorg voor een matras dat je lichaam zo ondersteunt dat je nek en rug een rechte lijn vormen wanneer je erop ligt. Dit is de meest natuurlijke vorm en daarmee het meest bevorderlijk voor het herstel van je rug.

 

Matrassen met comfortzones, traagschuim matrassen en pocketvering matrassen worden in dit geval het meest geadviseerd, vanwege de druk verlagende eigenschappen. Lees meer over het kiezen van het juiste matras bij rugklachten.

 

5. De warmte

 

Ben je een koukleum of heb je het juist snel warm? Speel hierop in met het matras waar je voor kiest. Latex en traagschuim matrassen ventileren minder goed, waardoor warmte langer behouden blijft. Hierdoor zijn ze geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Koudschuim en pocketvering matrassen ventileren juist wel goed. Deze zijn weer ideaal voor als je het snel warm hebt of meer dan gemiddeld zweet.

 

6. Je favoriete slaaphouding

 

Het kan lastig zijn om achter te komen wat jouw favoriete slaappositie is. Probeer gedurende een week erop te letten in welke houding je gaat slapen en vervolgens ook weer wakker wordt. Komt één slaaphouding vaker voor dan de andere? Dan kan ook dit leidend zijn in je zoektocht naar jouw perfecte matras.

 

  • Slaap je graag op je zij? Een zacht matras met voldoende stevigheid, zoals van traagschuim, is dan heel geschikt. Dit geeft je voldoende ondersteuning en vormt zich naar je lichaam.
  • Ben je een buikslaper? Dan slaap je lekkerder op een harder matras. Dit type geeft meer support aan je rug en je nek, die gedraaid is.
  • Ben je een rugslaper? Jij kunt alle kanten op. Op een matras dat ergens tussen zacht en stevig in zit, zal je waarschijnlijk het fijnst slapen.

 

emma-matras-article-korting-consumentenbond-usps.jpg

ONZE EMMA BELOFTE

Een echt zorgeloze slaapervaring